1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Diş sağlığı için 6 öneri

Diş sağlığı için 6 öneri

featured
dis-sagligi-icin-6-oneri.jpg
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dişleri çevreleyen dokunun kenarının aşınması diş eti çekilmesi olarak adlandırılır. Bunun her yaş grubunda oldukça sık karşılaşılan bir sağlık problemi olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Klinik Koordinatörü Dt. Arzu Tekkeli, “Diş eti çizgisinin geriye doğru çekilmesiyle sonuçlanan diş eti çekilmesi, genellikle ağız ve diş sağlığına yeterince dikkat edilmemesi sonucu ortaya çıkıyor. Tedavi edilmediğinde ise diş hassasiyetine, çürüklere ve hatta diş kaybına neden olabilen diş eti çekilmesi her yaşta görülebilse de bu sorunun özellikle 40 yaş ve üzerindeki bireylerde daha sık karşılaşıldığını söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

 

Diş eti çekilmesi meydana geldiğinde dişler ve diş eti çizgisi arasında boşluklar oluşur. Bu boşlukların, hastalığa yol açabilecek zararlı bakterilerin birikmesine sebep olabileceğini açıklayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Klinik Koordinatörü Dt. Arzu Tekkeli, “Diş eti çekilmesi yetersiz ağız içi temizliğinden genetik faktörlere, sigara kullanımından diş gıcırdatmaya kadar pek çok sebepten dolayı meydana gelebilir” dedi.

 

Tedavi edilmezse diş kaybına sebep olabilir

Dişlerin daha uzun görünmesine ve diş hassasiyetine neden olabilen bu sorunun genellikle diş fırçalama sırasında sıcak, soğuk veya asitli yiyecek-içecek tüketirken ağrı ve hassasiyet oluşumuyla fark edildiğini belirten Diş Hekimi Arzu Tekkeli, “Rahatsızlığın ayrıca; diş etinde sıklıkla kanama, şişlik ve ağızda koku gibi hayat kalitesini düşüren belirtileri de bulunuyor. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediğinde diş hassasiyetine, çürüklere ve hatta diş kaybına neden olabiliyor. Diş eti çekilmesi tedavisi, diş eti nakli, kök yüzey düzleştirmesi, diş taşı temizliği ve diş eti cerrahisi gibi yöntemlerden oluşuyor. Hastanın mevcut durumuna en uygun tedavi yöntemi değişkenlik gösteriyor” şeklinde konuştu.

 

Diş Hekimi Arzu Tekkeli, diş etinin çekilmemesi için alınabilecek bazı önlemleri de paylaştı:

 

  1. Dişlerinizi her gün düzenli ve sert olmayan bir diş fırçası ile fırçalayın. 
  2. Düzenli olarak diş ipi kullanın.
  3. Diş hekimi kontrollerinizi aksatmayın. 
  4. Tütün ürünlerinden kaçının. 
  5. Sağlıklı bir beslenme tarzını benimseyin. 
  6. Stresten mümkün olduğunca uzak durun veya stres kontrolü konusunda kendinizi eğitin.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
Diş sağlığı için 6 öneri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Follow Us
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.